Sparkonton med bästa sparräntan

Om du ska spara pengar och vill placera dem på sparkonton så finns det flera parametrar du behöver känna till för att kunna jämföra vilka sparkonton som ger den bästa räntan. I stort handlar det om att veta vilken risknivå som passar dig samt vilken tidshorisont du på din placering.

Institut Typ Ränta Bindningstid Insättningsgaranti Starta konto
ViaSpar Sparkonto 4,5%-8% 0-3år Nej Öppna konto
Lendify Utlåning Snittränta % 1-15år Nej Öppna konto
Brocc Utlåning Snitt 6,5% 6mån-10år Nej Öppna konto

Sätt upp sparmål

Har du något sparmål du vill uppnå så kan det också spela in när du ska välja konto. Behöver du ha möjlighet att ta ut dina pengar när som helst och söker sparkonto liknande ett bankkonto fast med bättre ränta. Eller är du beredd att binda upp dina pengar på en längre tid i utbyte mot en högre ränteavkastning?

Ränta på ränta effekten med sparande

Det sägs att ränta-på-ränta effekten är världens åttonde underverk. För att åtnjuta kraften med ränta på ränta så behöver du återinvestera dina pengar och låta dem växa exponentiellt med tiden. Vartefter du får tillbaka ränta på ditt sparkonto så kan åter sätta dessa pengar i arbete genom att spara dem vidare på samma räntekonto. Vad som händer är att efter varje insättning av ränta på ditt konto så börjar du även tjäna in ränta på de nya intäkterna som trillar in på ditt konto.

Vad som är värt att känna till med sparkontot är hur ofta din ackumulerade ränta kapitaliseras, dvs med vilken periodiciet sätts pengar in på ditt konto och blir tillgängligt för dig att återinvestera. Får du ränteintäkter varje månad, kvartal eller en gång per år? För att verkligen dra nytta av ränta-på-ränta så ökar effekten av den ju oftare du kan sätta nya pengar i arbete och tjäna ränta på ditt sparkonto. Med det sagt är det bättre med månadsvis kapitalsering jämfört med årsvis kapitalisering av ränta.

Sparkonto med eller utan Insättningsgaranti

Du behöver veta om sparkontot omfattas av insättningsgarantin eller inte. Insättningsgarantin innebär att dina pengar upp till 950 000 kr ersätts om det finansiella institutet skulle gå omkull om omfattas av insättningsgarantin eller om Finansinspektionen väljer att insättningsgarantin ska träda in genom resolution.

Observera att ersättningen uppgår till 950 000kr per person och per institut som har du satt in dina pengar på. Insättningsgarantin gäller för både privatpersoner och juridiska personer som företag och dödsbon. Det spelar ingen roll om dina pengar är låsta på ett bundet sparkonto eller fritt för uttag. Ersättning genom insättningsgarantin påverkas inte heller av om du har lånat pengar av samma institut. I vissa fall vid livspåverkande händelser som tex bostadsförsäljning är det möjligt att ansöka om högre ersättning upp till belopp om 5 miljoner kr.

Sparkonto med eller utan Bindningstid

Behöver du låsa upp dina pengar på sparkontot under en viss bindningstid för att uppnå den angivna räntan? Eller har du fria uttag när som helst med ett sparkonto utan bindningstid? Ju längre du kan låsa upp dina pengar och vara utan dem så kan du ofta uppnå bättre sparränta.

Spara pengar till bra ränta